Het sterke Kopse hout staat, mede dankzij de bij architecten gewekte interesse, weer volop in de belangstelling. Vroeger werd Kops hout vervaardigd uit grenen, vuren of eiken. Tegenwoordig zijn er echter meer houtsoorten verkrijgbaar.

Kops houten vloeren behoren tot de sterkste houten parketvloeren die er zijn. Door de zaagwijze krijgt kops hout een veel hogere weerstand tegen druk. Het is dan ook veel harder dan over de lengte gezaagde parketdelen en daarom in het bijzonder geschikt voor intensief gebruik. Daarnaast werkt kops hout geluidsisolerend. Geluidstrillingen kunnen beter worden geabsorbeerd in de houtvezels. Wie over royale ruimten beschikt, zal daardoor merken dat een veel betere akoestiek ontstaat.

 

Leggen

Een kops houten parketvloer moet altijd rechtstreeks gelijmd worden op de vlakke, droge dekvloer. Zonder ondervloer of nagels dus. Het plaatsen van deze vloer mag nooit gebeuren bij extreme droogte of hoge temperaturen. De dekvloer zelf moet uiteraard ook sterk genoeg zijn, omdat de enorme kracht op de kleine blokjes ervoor kan zorgen dat de toplaag van de dekvloer wordt afgebroken.

 

De open poriën aan de oppervlakte maken deze parketvloeren veel gevoeliger voor schommelingen in de luchtvochtigheid of vochtopname uit de ondervloer. Anders gezegd: een kops houten vloer gaat veel sneller krimpen of uitzetten. Daarom is de manier waarop deze vloer gelegd en afgewerkt wordt van essentieel belan

 

Afwerking

Na het verlijmen van de kopse blokjes wordt de vloer in het werk nog enkele malen geschuurd. Daarbij geldt: hoe vlakker de ondervloer, hoe egaler het resultaat. Het onderhoudsgemak van deze vloer hangt nauw samen met de manier van afwerking. Wij adviseren om kops houten vloeren altijd met olie af te werken.

 

Vloerverwarming

Gezien de  gevoeligheid van kopshout voor schommelingen in de luchtvochtigheid of vochtopname uit de ondervloer is het niet raadzaam om deze vloeren te leggen op vloerverwarming.