Tapisvloeren

De meest traditionele parketvloer. Tapis betekent op z’n Frans gezegd Tapijt. Niet voor niets, want het hout, ongeacht welke houtsoort, wordt als laag van 6 of 10 mm dik en 71 mm breed (ook leverbaar als 90 en 120 mm.) als een “houttapijt” op een tussenvloer van spaanplaat of op mozaïek eiken gelijmd en gespijkerd.

 

Leggen

Tapis kan meerdere keren geschuurd worden, waardoor een levensduur tot wel 100 jaar kan worden behaald. De latjes liggen “koud” tegen elkaar aan en worden aan de onderkant volledig verlijmd. De tussenvloer wordt op zijn beurt verlijmd op de bestaande zandcement-, beton- of anhydrietvloer met als groot voordeel dat de vloer ontzettend stil is. Deze manier van leggen zorgt voor één van de meest stabiele parketvloeren die er zijn en die nauwelijks reageren op normale luchtvochtigheidsverschillen.

 

De echte Tapisvloer herkent u aan de gevulde spijkergaatjes, al vallen ze nauwelijks op. De vloer moet na het leggen geschuurd, gevoegd (met voegenkit en houtstof) en afgewerkt worden. Hierbij heeft u keuze uit verschillende afwerkingsmogelijkheden zoals was, hardwaxolie of lak.

 

Tapis eiken premier visgraat & Patroon eiken QFQ

 

Patronen

Tapis kan worden gelegd in allerlei patronen. Denk bijvoorbeeld aan een visgraatpatroon met band en bies, een Hongaarse of Weense punt, een blokpatroon of zelfs een volledig zelf verzonnen patroon. Keuze genoeg, want er zijn ook nog eens meer dan 40 verschillende houtsoorten verkrijgbaar.

 

Vloerverwarming

Tapis leent zich uitstekend voor vloerverwarming. Door de geringe dikte zal er weinig rendementsverlies optreden. Vraag uw parketteur naar de mogelijkheden en de voor vloerverwarming geschikte houtsoorten. 

Visgraat Tapis
Visgraat Tapis

Bourgognevloeren

Bourgogne is een brede-delen landhuisvloer van ca. 9 mm dik met of zonder vellingkant die net als tapis wordt verlijmd en gespijkerd op een tussenvloer. Voor ieder huis en elke smaak is er een variatie voor handen die uitstekend in het interieur past. Zowel in uitstraling als in gebruiksgemak is deze massief houten parketvloer superieur. Bourgogne laat u het buitenleven binnen beleven.

 

Leggen

De 9 mm dikke massieve delen, die op traditionele wijze worden gelegd, zorgen voor een heerlijk ruimtelijk wooncomfort en een nostalgische uitstraling. Bourgogne delen kunnen worden geleverd in wisselende of vaste breedtes tot wel 25 cm. De delen worden verlijmd en gespijkerd op een tussenvloer van spaanplaat of van eiken mozaïek, die op zijn beurt weer wordt verlijmd op de bestaande zandcement-, beton- of anhydrietvloer. Omdat Bourgogne als halffabrikaat wordt geleverd zal de vloer, nadat deze gelijmd en gespijkerd is, nog enkele malen geschuurd en gevoegd moeten worden (met voegenkit en houtstof). Voor een prachtige finish wordt de vloer afgewerkt met een waslaag, hardwaxlolie of laklaag naar keuze.

 

 

 

Grote patronen

Een groot walvisgraat- of blokpatroon, maar ook Hongaarse- of Weense punt behoren tot de mogelijkheden. De keuze in legpatronen bij Bourgogne delen is niet zo ruim als bij Tapis, maar zeker groot genoeg. U kunt kiezen voor een landelijke uitstraling met V-groef of een strak resultaat zonder. Ook als het om houtsoorten gaat heeft u veel keuze. Hout met een warme of juist koele tint, of denk bijvoorbeeld aan bijzondere houtsoorten zoals Padoek (knalrood) of Purperhart (paars).

 

 

 

Vloerverwarming

Diverse Bourgogne vloeren kunnen prima op vloerverwarming gelegd worden. Door de geringe dikte zal er weinig rendementsverlies optreden. Wij adviseren u in dit geval een maximale breedte van 140 mm per deel. Vraag uw parketteur naar de mogelijkheden en de voor vloerverwarming geschikte houtsoorten.

Mozaikvloeren

Hoogwaardig en slijtvast mozaïekparket is een relatief betaalbaar en goed alternatief voor vloeren in grote openbare ruimtes en bedrijven. Maar het is het ook zeer geschikt voor uw woon- en slaapkamer. Mozaïek is opgebouwd uit afzonderlijke massieve houten deeltjes van 8 mm dik, die worden verwerkt als matjes. Deze matjes zijn opgebouwd uit acht – haaks op elkaar staande – blokjes. Deze blokjes bestaan uit zes of zeven houten parketdeeltjes, ook wel ‘friezen’ genoemd. De afmeting van een mozaïekmatje is meestal 32 x 64 cm.

 

Leggen

De massieve mozaïekmatjes worden over het algemeen rechtstreeks verlijmd op een beton-, zandcement- of anhydrietvloer. Bij houten ondervloeren wordt eerst een spaanplaat onderlaag aangebracht, voordat het mozaïek kan worden verlijmd. Na het verlijmen van de mozaïek wordt de vloer nog enkele malen geschuurd en gevoegd. (met een voegenkit en houtstof) Hierna kan de parketvloer worden afgewerkt met een hardwax, was of laklaag 

Mozaik dubbele visgraat
Mozaik dubbele visgraat

Kopshouten vloeren

Het sterke Kopse hout staat, mede dankzij de bij architecten gewekte interesse, weer volop in de belangstelling. Vroeger werd Kops hout vervaardigd uit grenen, vuren of eiken. Tegenwoordig zijn er echter meer houtsoorten verkrijgbaar.

Kops houten vloeren behoren tot de sterkste houten parketvloeren die er zijn. Door de zaagwijze krijgt kops hout een veel hogere weerstand tegen druk. Het is dan ook veel harder dan over de lengte gezaagde parketdelen en daarom in het bijzonder geschikt voor intensief gebruik. Daarnaast werkt kops hout geluidsisolerend. Geluidstrillingen kunnen beter worden geabsorbeerd in de houtvezels. Wie over royale ruimten beschikt, zal daardoor merken dat een veel betere akoestiek ontstaat.

 

Leggen

Een kops houten parketvloer moet altijd rechtstreeks gelijmd worden op de vlakke, droge dekvloer. Zonder ondervloer of nagels dus. Het plaatsen van deze vloer mag nooit gebeuren bij extreme droogte of hoge temperaturen. De dekvloer zelf moet uiteraard ook sterk genoeg zijn, omdat de enorme kracht op de kleine blokjes ervoor kan zorgen dat de toplaag van de dekvloer wordt afgebroken.

 

De open poriën aan de oppervlakte maken deze parketvloeren veel gevoeliger voor schommelingen in de luchtvochtigheid of vochtopname uit de ondervloer. Anders gezegd: een kops houten vloer gaat veel sneller krimpen of uitzetten. Daarom is de manier waarop deze vloer gelegd en afgewerkt wordt van essentieel belan

 

Afwerking

Na het verlijmen van de kopse blokjes wordt de vloer in het werk nog enkele malen geschuurd. Daarbij geldt: hoe vlakker de ondervloer, hoe egaler het resultaat. Het onderhoudsgemak van deze vloer hangt nauw samen met de manier van afwerking. Wij adviseren om kops houten vloeren altijd met olie af te werken.

 

Vloerverwarming

Gezien de  gevoeligheid van kopshout voor schommelingen in de luchtvochtigheid of vochtopname uit de ondervloer is het niet raadzaam om deze vloeren te leggen op vloerverwarming.

kopshout
kopshout

Verouderde vloeren

Om verouderd parket te verkrijgen wordt het hout getrommeld en / of gekastijd, en daarmee bewust beschadigd. Vervolgens wordt het hout verder bewerkt. Na dit proces is de vloer nagenoeg niet meer te onderscheiden van parket dat honderden jaren oud is. Deze uitstraling dankt het aan de levendige structuur, nerf tekeningen en noesten, die u als het ware de geschiedenis van de boom vertellen. Verouderd parket is er in de vorm van tapis, bourgogne, twee-laags . Over het algemeen wordt eikenhout als basis gebruikt. Door een uniek proces van stomen, zwaar borstelen en het hout te voorzien van mooie old patinekleuren, ontstaat een zeer fraai resultaat.

 

Legwijze

Meestal wordt gebruik gemaakt van verouderd tapis, verouderd bourgogne. Deze vloeren worden “zichtbaar” gespijkerd en verlijmd op een spaanplaat tussenlaag. De reeds verouderde tapis of bourgogne deeltjes worden gelijmd en “zichtbaar” gespijkerd op een spaanplaat tussenlaag. Wanneer u geen spijkergaatjes in het zicht wilt hebben kunt u kiezen voor verouderd Q2 dat direct kan worden gelijmd op de betonnen ondervloer; of bij een houten ondervloer verdekt genageld kan worden op een spaanplaat tussenlaag. Omdat deze verouderde vloeren vanuit de fabriek zijn voorzien van een geoliede afwerklaag wordt na het leggen nog slechts één laag hardwaxolie aangebracht voor een extra bescherming. Vraag uw parketspecialist gerust naar de mogelijkheden. Hij kan zorgen voor een perfect resultaat.

 

Doordat er gebruik gemaakt kan worden van diverse traditionele parketvormen kunnen we in het verouderd parket veel variatie in patronen bedenken. Grote en kleine visgraten of blokpatronen zijn mogelijk. Maar ook Hongaarse- en Weense punten en ingewikkelde blokmotieven die bijvoorbeeld in het Parijse Louvre liggen zijn na te maken

 

Vloerverwarming

Verouderde traditionele vloeren kunnen probleemloos op vloerverwarming worden gelegd. Door de geringe dikte zal er weinig rendementsverlies optreden en een krimpnaadje valt in deze vloer bijna niet meer op. Wilt u hierover meer weten ga dan eens langs bij uw parketspecialist en informeer naar de mogelijkheden.

Verouderde visgraatvloer
Verouderde visgraatvloer

Grigio

Grigio Vloeren zijn gebaseerd op een herontdekt schilderspigment. Dit pigment dient als basis voor gedekte, authentieke vernistinten en doet oude tijden herleven.

 

Grigio is synoniem voor de nieuwste generatie verouderde vloeren. Door toepassing van een innovatief verouderingsproces verkrijgt Grigio haar authentieke uitstraling. Het sleetse voorkomen met keuze uit 5 gedekte pigmenten wordt bereikt door een ingenieus bewerkingssysteem. Alvorens de uiteindelijke kleur door pigmenten wordt bepaald, ondergaan de parketdelen een bijzondere bewerking. Hierdoor ontstaat een basiskleur met een grijze ondertoon. Hieraan ontleent Grigio haar naam.

 

De ontwikkeling van Grigio vloeren is een logisch gevolg van de trend die als Nieuw Klassiek betiteld mag worden. Het fraaiste van wat in vroeger jaren woonmode was, vindt u terug in de vloeren van Grigio. Sleetse, aardse grijstinten, leemkleuren en bijzondere formaten en patronen. Een groot aantal interieurarchitecten pasten onze vloeren met veel succes toe bij projecten en in woningen.

 

Uw nieuwe vloer wordt door een Grigio parketspecialist gelegd. Afhankelijk van de soort wordt de vloer verlijmd met een originele Grigio Parketlijm, welke direct is voorzien van de juiste kleurpigmenten. De combinatie van vakmanschap en het juiste materiaal verzekert u van de onderscheidende kwaliteit, waarnaar u op zoek bent geweest. Dit is ook de reden, waarom Grigio uitsluitend via geselecteerde Grigio parketspecialisten verkrijgbaar is.

 

Samengestelde vloeren

Onder de multiplank, ook wel genoemd multilayerplank, duoplank, samengestelde plank, plank met toplaag of lamelplank genoemd, verstaan wij een vloerplank met een massief houten toplaag en een onderlaag van vaak multiplex. De toplaag is verlijmd op de multiplex. Deze zorgt ervoor dat de plank niet veel werkt. Deze vloeren hebben de sfeer en uitstraling van de authentieke massief houten vloerplank van vroeger, echter vele malen beter van kwaliteit en een vrijwel onbegrensde keuze in uitvoeringen en houtsoorten is mogelijk, of een antieke uitstraling met een doorleefd karakter. Deze vloeren stralen eenvoud maar tegelijkertijd ook klasse uit en zijn geschikt voor bijna ieder interieur.

 

De samengestelde plank heeft vier grote voordelen:

- Geschikt voor vloerverwarming

- Weinig werking

- Ecologisch verantwoord

- Makkelijk zelf te leggen

Bamboe

Bamboe is een buitengewoon duurzaam en ecologisch verantwoord product. Het is antistatisch en anti-allergisch en draagt hierdoor bij aan een gezond binnenklimaat. Dankzij een hardheid en een dichtheid, gelijkwaardig aan de beste hardhoutsoorten is Bamboe zeer geschikt voor toepassing in woonruimtes. Maar ook voor intensief gebruikte ruimtes zoals keukens en kantoren.

 

Ecologisch verantwoord

Met een groeisnelheid van tot 1 meter per dag is Bamboe de snelst groeiende plant ter wereld. Traditionele houtsoorten hebben 50 tot 120 jaar nodig om na de kap te herstellen. Bamboe kan al na 3 tot 5 jaar geoogst en verwerkt worden. Bamboevloeren zijn leverbaar in een grote variëteit aan afwerkingen, stijlen en kleuren. Gezien de geringe werking is deze houtsoort goed te combineren met vloerverwarming mits alle protocollen van de parketleverancier door de parketteur worden nageleefd.

Patronen

Door de opbouw van traditioneel parket zijn Tapis en bourgogne uitermate geschikt om de mooiste patroonvloeren mee te maken. Tel daarbij de maar liefst 40 houtsoorten in traditioneel parket op én de meer dan 45 kleuren in verouderd parket, waarin de patronen geleverd kunnen worden. We mogen dan wel zeggen dat het aantal mogelijkheden welhaast oneindig is. Indien u zelf een patroon ontwerpt, dan is uitvoering daarvan in overleg ook mogelijk. Het enige dat u in dat geval hoeft te doen, is een tekening van uw eigen patroon inleveren bij uw parketspecialist. Deze zal de mogelijkheden met u doornemen en uw eigen creatie voor u verwezenlijken in een prachtige en unieke parketvloer.